streda 18. decembra 2013

Narodenie Ježiša Krista

Ev. podľa Jána 1:1
Na počiatku bolo Slovo a to Slovo bolo u Boha a to Slovo bol Bôh. 2 Ten, to Slovo bolo na počiatku u Boha. 3 Všetko povstalo skrze neho, a bez neho nepovstalo ani jedno z toho, čo povstalo. 4 V ňom bol život, a ten život bol svetlom ľudí, 5 a to svetlo svieti vo tme, a tma ho nezadržala. 6 Bol človek, poslaný od Boha, ktorému bolo meno Ján. 7 Ten prišiel na svedoctvo, aby svedčil o tom svetle, aby všetci uverili skrze neho. 8 Nebol on tým svetlom, ale prišiel nato, aby svedčil o tom svetle. 9 To bolo to pravdivé svetlo, ktoré osvecuje každého človeka, prichádzajúceho na svet. 10 Na svete bol, a svet povstal skrze neho, a svet ho nepoznal! 11 Prišiel do svojho vlastného, a jeho vlastní ho neprijali! 12 Ale všetkým, ktorí ho prijali, dal právo a moc stať sa deťmi Božími, tým, ktorí veria v jeho meno; 13 ktorí nie z krví ani z vôle tela ani z vôle muža, ale z Boha sú splodení. 14 A on, to Slovo sa stalo telom a stánilo medzi nami, a hľadeli sme na jeho slávu, na slávu jako jednorodeného od Otca a bol plný milosti a pravdy. 15 Ján svedčil o ňom a volal: Toto je ten, o ktorom som povedal: Ten, ktorý prichádza po mne, predišiel ma, pretože bol prvší než ja. 16 A z jeho plnosti sme my všetci vzali, a to milosť za milosť. 17 Lebo zákon je daný skrze Mojžiša; milosť a pravda stala sa skrze Ježiša Krista. 18 Boha nikto nikdy nevidel, ale jednorodený Syn, ktorý je v lone Otcovom, on nám vysvetlil.


Vianočné sviatky sú oslavou narodenia Ježiša Krista, Kráľa kráľov. Mária, Jeho matka bola tehotná zo svätého Ducha, nie pričinením a vôľou muža, ale Ducha svätého. Už Jeho príchod bol zázračný a hoci žil Ježiš na zemi ako človek, nebol počatý človekom. Bol Bohom v ľudskom tele, aj Jeho meno Imanuel znamená v hebrejčine „Boh medzi nami“. Narodil sa chudobne a chudobným ľuďom. Už tým ukazoval príklad ľuďom, že je jedno kde sa človek narodí, záleží na tom ako žije a aký je. On je Kráľ a narodil sa v maštali, kde na neho dýchali zvieratá aby mu nebola zima, ležal v jasliach vystlaných slamou. Je Kráľ kráľov a Pán pánov a Jeho príchod bol skromný a tichý. Nenarodil sa v nemocnici, alebo na kráľovskom zámku. Predsa sa história jeho narodenia zachovala a veriaci oslavujú dodnes Jeho príchod na svet. Ani Jeho život nebol v prepychu a materiálnom bohatstve. Je to taký protiklad a zároveň poukázanie a zahanbenie namysleným a pyšným vladárom a pánom vo svete, že On sa narodil chudobne a predsa je Pánom, žil v chudobe a predsa je Kráľom. Svedčil o tom Jeho život a poslanie od Boha. Človek nepotrebuje veľa k prežitiu. Aby mal čo jesť, mal si čo obliecť aby nebol nahý, mať strechu nad hlavou. Ostatné má každý navyše. Nie je to zlé, mať niečo navyše, pokiaľ by vedel človek bez tých vecí žiť, ak by o ne prišiel. On sám počas chodenia zvestovania evanjelia nemal kde nocovať, ako sa spomína vo veršoch z biblie. Matúš 8:20 A Ježiš mu povedal: Líšky majú svoje skrýše a nebeskí vtáci svoje hniezda, ale Syn človeka nemá, kde by hlavu sklonil. Ježiš ako človek, bol vedený Duchom svätým, žil na česť a slávu Božiu, zvestoval a učil tak aj iných ľudí okolo seba bez rozdielu národnosti.
Vo veršoch hore vyššie píšu o Ňom ako o svetle, pretože tým aký bol ako človek, dával za príklad ako by mal taký človek byť, ako sa správať. Osvecoval a usviedčal ľudí Božím slovom a tak staval pravdu do popredia. Jeho príchod bol začiatkom milosti vykúpenia z hriechov, ktorú nám prišiel ponúknuť a tá milosť zatiaľ trvá, ale iste nie na veky. Božie Svetlo a Slovo prišlo na svet kvôli nám, ponížil sa do našej úrovne v tele. Narodil sa z Ducha svätého ako človek a tak ako On, očakáva sa aj od nás, aby sme sa podobne narodili ako svätí. Nie narodiť sa znova v tele, ale z Ducha svätého premenou našej mysle zlej démonskej, prevrátenej a sebeckého srdca. Aby sme sa zmenili a znova narodili v duši a boli ľuďmi podľa Jeho príkladu, novými stvoreniami vedenými Duchom Božím.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára